Buikwandcorrectie
Overweegt u om een buikwandcorrectie te ondergaan? Hieronder vindt u algemene informatie over de buikwandcorrectie. Maak een vrijblijvende afspraak met Dr. Melenhorst en laat u adviseren op basis van uw wensen.
Over de buikwandcorrectie
De buikwandcorrectie, ook wel abdominoplastiek genoemd, is een betrouwbare methode om de buik slanker, strakker en mooier te maken. Meestal ontstaat de wens tot een buikwandcorrectie na een doorgemaakte zwangerschap of na gewichtsverlies. De klachten kunnen variëren van een slappe buik met licht opgerekte huid tot een fors overhangende buik. Striae, smetklachten en bewegingsbeperking komen daarbij voor. Een slappe en overhangende buik is een frustrerend bezit. Helaas helpt (verder) afvallen of intensief sporten meestal niet genoeg. Een buikwandcorrectie kan uitkomst bieden.
Een buikwandcorrectie kan ook de oplossing zijn voor rugklachten. Wanneer de rechte buikspieren wijken in de middenlijn (rectus diastase) functioneren de buikspieren niet normaal. Rectus diastase komt vel voor na zwangerschap. Door de diastase is er geen goede afstemming tussen de verschillende buikspieren, waardoor stabilisatie van de "core" niet goed lukt. En dit kan zorgen voor rugklachten. Het reven (bij elkaar hechten) van de buikspieren in de middenlijn herstelt de normale buikspierfunctie. Hierdoor kunnen ook rugklachten worden verholpen.
Wanneer het overschot zich bevindt in het gehele gebied tussen de ribbenboog en de schaamstreek, dan is er volledige buikwandcorrectie nodig. Indien u wijkende buikspieren (rectus diastase) heeft, dan verstevigt dr. Melenhorst de buikspieren in de middenlijn met hechtingen. De navel wordt bij een volledige abdominplastiek op een nieuwe plaats gezet. Dr. Melenhorst plant het litteken zo laag mogelijk, net aan de bovenrand van de schaamstreek (zie figuur 1). Zo blijft het litteken zoveel mogelijk verborgen binnen het ondergoed. Alleen bij extreme vormen van huidoverschot is het nodig om ook in de middenlijn van de buik een litteken te maken. Zo kan ook het huidoverschot in de breedte worden gecorrigeerd. Het litteken heeft dan de vorm van een omgekeerde T. Deze techniek staat bekend als de fleur-de-lis abdominoplastiek.
Wanneer er sprake is van een beperkt huidoverschot, dan is een mini-buikwandcorrectie voldoende. Daarbij wordt alleen het overschot onder het gebied van de navel verwijderd. Indien er sprake is van een volle bovenbuik of flanken, kan het wenselijk zijn om de buikwandcorrectie te combineren met liposuctie.
Voor de operatie
In het eerste gesprek met dr. Melenhorst bespreekt u uw wensen en doorloopt u samen de mogelijkheden. Dr. Melenhorst onderzoekt de kwaliteit van de buikhuid en buikspieren. Er worden foto’s gemaakt om de uitgangssituatie vast te leggen. U krijgt advies over het type buikwandcorrectie, dat voor u het beste resultaat oplevert.
Benoem het eventuele gebruik van bloedverdunnende medicijnen. Soms is het namelijk nodig deze enkele dagen voor de operatie te stoppen.
Het is belangrijk om in de maanden voor de operatie zo fit mogelijk te worden en op streefgewicht te komen of blijven. Dit doet u door gezond te eten en genoeg te bewegen. Desgewenst kan de hulp van een diëtiste worden ingeschakeld. Niet alleen doorstaat u de operatie beter als u fit bent, maar ook komt dit het resultaat ten goede.
Indien u rookt, dient u minimaal 6 weken voor de operatie te stoppen om de kans op wondgenezingsproblemen zo klein mogelijk te maken.