Vervangen van borstprothesen

Er kunnen meerdere redenen zijn om borstprothesen te vervangen:

 

1. Er is de wens tot aanpassing van de grootte van de borst.

 

2. De prothesen zitten niet (meer) op de goede plek. Meestal komt dit door het uitzakken van de prothese, waardoor deze te laag komt zitten. Als het ware onder de eigen borst. Dit wordt "bottoming out" genoemd. De oorzaak hiervan is een verzwakte onderplooi van de borst. Normaalgesproken is de onderplooi een stevige steunlaag, maar door de jaren heen kan deze steunlaag verslappen. Met de zwaartekracht zakt de prothese dan naar beneden, onder je eigen borst. Dit ziet er erg onnatuurlijk uit. 

 

3. Er is sprake van kapselvorming: een verharding rondom de prothese, die voor pijn en/of vormverandering van de borst zorgt. Dit is een goede reden om het kapsel te verwijderen en de prothesen te vervangen.

 

Welke reden er ook is voor een vervanging, bij iedere nieuwe operatie aan de borsten is het risico op uitzakken aanwezig. De steunlaag aan de onderkant van de borst is namelijk door de tijd heen slapper geworden en na een nieuwe operatie wordt deze nog minder sterk. Zeker bij de wat zwaardere prothesen is er extra aandacht nodig om uitzakken te voorkomen.

 

In veel gevallen is het plaatsen van meerdere stevige hechtingen aan de onderkant van de borst de geschikte methode om uitzakken van de prothese te voorkomen. In andere gevallen kan een zogenaamd "matje" nodig zijn.

 

Matje / mesh

Een oplossing voor het probleem van bottoming out (uitzakken van de prothesen) is het plaatsen van een inwendig matje. Dit matje is zeer dun en gemaakt van hechtdraad-materiaal (zie figuur 1). Het matje wordt aan de binnekant van de borst bevestigd aan de onderplooi, zodat de nieuwe prothese daarin kan "hangen" en ondersteund wordt. Het matje wordt in de loop van 2 jaar volledig opgenomen in het lichaam, en vervangen door een bindweefsel laag. Dit geeft dus blijvende steun aan de prothese, zodat de kans op uitzakking vrijwel verdwijnt.


Dr. Melenhorst is zeer ervaren in het gebruik van matjes. In de borstreconstructieve chirurgie, nadat vrouwen een operatie hebben ondergaan vanwege borstkanker, maakte hij in de meeste gevallen gebruik van het matje. Dit geeft stevigheid aan het weefsel, dat hard nodig is wanneer het eigen borstweefsel mist.

 

Lees hier over de ervaringen van Jasmijn. Zij onderging bij dr. Melenhorst een correctie van uitgezakte prothesen met hulp van het matje.

 

Maak een afspraak met Dr. Wynand Melenhorst indien je benieuwd bent naar de mogelijkheden voor jouw situatie. 

Figuur 1. Matje / mesh

Het matje wordt in de loop van de tijd door het lichaam opgenomen en vervangen door een stevige bindweefsellaag.


Omhoog