Veelgestelde vragen over de buikwandcorrectie
-
Wat zijn de risico's en zijn er garanties?
Plastische chirurgie is geen exacte wetenschap. Ondanks secure voorbereiding, planning en veiligheidsmaatregelen is er geen garantie op een ongestoord verloop of op de resultaten. Mogelijke complicaties zijn bloeduitstorting, infectie, ophoping van seroom (wondvocht), wijken van de wond, verminderd gevoel of gevoelloze huid, doorbloedingsproblemen of weefselversterf van de navel, pijnklachten, narcoseproblemen, trombosebeen en longembolie. Een symmetrisch resultaat is altijd het doel, maar 100% symmetrie kan niet worden gegarandeerd. Het kan zijn dat er dogears achterblijven ter plaatse van de flanken en/of rug. In sommige gevallen kunnen die in tweede instantie worden gecorrigeerd. Tenslotte kan het voorkomen dat het resultaat niet overeenkomt met uw verwachtingen.
-
Hoe lang ben ik uit de running na de operatie?
Dat ligt aan de zwaarte van de inspanningen, die u zou willen doen. In het algemeen staan de eerste 2 weken na de operatie in het teken van relatieve rust: u beweegt wel, maar doet geen krachtige inspanningen. Als de buikspieren zijn gehecht, dan mag u 6 weken geen buikspieroefeningen doen. Tussen week 3 en 6 bouwt u de belasting op, en na 6 weken mag u alle inspanningen weer doen die u wilt.
Reken erop dat u tenminste de 1e week na de operatie vrijneemt van uw werk.
-
Wat kan ik zelf voorafgaand aan de operatie doen voor het beste resultaat?
* Bereik uw streefgewicht. Wanneer u na de operatie nog wilt afvallen of als u zou aankomen, dan kan dit effect hebben op het resultaat.
* Stop met roken. Dit is altijd een goed idee voor uw gezondheid en uw huidconditie, maar voor de wondgenezing is stoppen tenminste 6 weken voorafgaand aan de operatie van groot belang om de kans op infectie en wondgenezingsproblemen te minimaliseren.
* Zit goed in uw vel. Wie zich goed voelt voorafgaand aan een operatie, herstelt sneller en beter na een operatie. Indien er grote zorgen spelen, bespreek dit dan met dr. Melenhorst. Misschien is het beter om de operatie naar een later moment te verplaatsen.
-
Wat kan ik zelf na de operatie doen voor het beste resultaat?
* Houd u aan de adviezen over fysieke belasting en luister naar uw lichaam. Te grote inspanningen kunnen de wondgenezing vertragen.
* Blijf fit en op gewicht. Dit is goed voor uw gehele lijf en gezondheid, en in het bijzonder voor het resultaat van de uitgevoerde operatie.
* Bescherm het litteken, zie hieronder.
-
Is littekenbehandeling nodig?
* Vanaf het moment dat de wond genezen is, mag u het litteken behandelen. Meestal is dit twee weken na de operatie het geval. Dr. Melenhorst raadt aan om het litteken soepel te masseren met vaseline. Andere varianten van littekenzalf, crème, olie of littekenpleisters zijn meestal niet effectiever dan vaseline. Een uitzondering is de siliconenpleister voor mensen die bekend zijn met overmatige littekenvorming. Dr. Melenhorst kan u hierover adviseren.
* Het is belangrijk om het litteken, zolang het rood is, niet bloot te stellen aan de zon of zonnebank, tenzij u het beschermt met een pleister of hoge factor zonnebrandcrème.
-
Moet ik iets meenemen naar het ziekenhuis op de dag van de operatie?
Na een volledige buikwandcorrectie draagt u drie weken een steunband voor de buik en na liposuctie draagt u een drukbroek. Deze kunt u via het secretariaat van dr. Melenhorst. Indien u het zelf bestelt, neem het dan op de dag van de operatie mee.
-
Hoe lang blijft het resultaat goed?
Na de operatie duurt het meestal 3 tot 6 maanden voordat het eindresultaat is bereikt. Wanneer u goede levensgewoonten heeft, blijft dit bereikte resultaat zeker jaren stabiel. Het resultaat zal wel met uw lichaam mee veranderen. Bij bijvoorbeeld gewichtsverandering, kunt u dit terugzien in het resultaat.