Veelgestelde vragen over de borstvergroting met lipofilling
-
Waar komen de littekens van de borstvergroting met lipofilling?
Voor deze techniek van borstvergroting zijn slechts kleine steekgaatjes nodig, van 2 mm lang. Deze worden zo veel als mogelijk op nagenoeg onzichtbare plekken geplaatst. Denk daarbij aan de onderplooi van de borst of de rand van de tepelhof.
-
Is lipofilling veilig?
Ja. Door ervaring en wetenschappelijk onderzoek weten we dat lipofilling veilig is. Omdat het uw lichaamseigen vet is, treedt er geen afstotingsreactie op.
-
Is borstonderzoek, zoals bij het bevolkingsonderzoek, nog mogelijk?
Ja, zelfonderzoek en röntgenonderzoek is nog steeds goed mogelijk. Soms is het beoordelen van röntgenfoto moeilijker, maar in die gevallen biedt aanvullend onderzoek door een echo of MRI scan uitkomst. U kunt gewoon deelnemen aan het bevolkingsonderzoek.
-
Is borstvoeding nog mogelijk na een borstvergroting met lipofilling?
Ja, in de meeste gevallen is dit mogelijk. Het is belangrijk om te beseffen dat er bij 1/3e van alle vrouwen (die geen borstvergroting hebben ondergaan) weinig of geen borstvoeding op gang komt na de zwangerschap. Het niet op gang komen van borstvoeding, bij een vrouw die een borstvergroting heeft ondergaan, heeft dus niet altijd te maken de operatie.
-
Is iedereen geschikt voor een borstvergroting met lipofilling?
Nee. Hoewel de techniek in principe bij iedereen toepasbaar is, is niet iedereen even geschikt. Op de eerste plaats dient u genoeg lichaamseigen vet te hebben op andere plaatsen dan de borst. Ten tweede zijn wensen tot forse vergroting moeilijk realiseerbaar met lipofilling. Ten derde zijn er vaak meerdere operaties nodig voor het optimale resultaat, en niet iedereen kiest daarvoor.
-
Wat zijn de risico's en zijn er garanties?
Plastische chirurgie is geen exacte wetenschap. Ondanks secure voorbereiding, planning en veiligheidsmaatregelen is er geen garantie op een ongestoord verloop of op de resultaten. Algemene complicaties van iedere operatie zijn bloeduitstorting, infectie, wijkende wond, gevoelloze huid, zenuwbeschadiging, pijnklachten, narcoseproblemen, trombosebeen of longembolie. Gelukkig komen al deze complicaties zeer zelden voor. Specifieke complicaties van lipofilling zijn onregelmatigheden in de huid of asymmetrie van het resultaat. Soms is daarvoor een aanvullende behandeling nodig. In enkele gevallen komt het voor dat uw verwachtingen van de operatie niet overeenkomen met de uitkomst.
-
Hoe lang ben ik uit de running na de operatie?
In het algemeen staat de eerste twee weken na de operatie in het teken van relatieve rust: u beweegt wel, maar doet geen krachtige inspanningen. Vanaf de 3e week na de operatie bouwt u de inspanningen op.
-
Wat kan ik zelf voorafgaand aan de operatie doen voor het beste resultaat?
* Stop met roken. Dit is altijd een goed idee voor uw gezondheid en uw huidconditie, maar voor het ingroeien van de getransplanteerde vetcellen is stoppen met roken tenminste 6 weken voorafgaand aan de operatie tot 6 weken na de operatie van doorslaggevend belang. Ook de kans op infectie is kleiner als u niet rookt.
* Zit goed in uw vel. Wie zich goed voelt voorafgaand aan een operatie, herstelt sneller en beter na een operatie. Indien er grote zorgen spelen, bespreek dit dan met dr. Melenhorst. Misschien is het beter om de operatie naar een later moment te verplaatsen.
-
Wat kan ik zelf na de operatie doen voor het beste resultaat?
Bescherm het behandelde gebied en voorkom grote druk of massage van het gebied gedurende de eerst 6 weken na de ingreep.
-
Hoe lang blijft het resultaat goed?
Het idee van de lipofilling is dat het resultaat blijvend is. Na de uitgevoerde behandeling duurt het ongeveer drie maanden om op dit resultaat te komen. Hierna kan het resultaat met gewichtsveranderingen meeveranderen, en vrijwel altijd pakt dit gunstig uit.