Veelgestelde vragen over het verwijderen van een moedervlek
-
Wordt de moedervlek na verwijderen altijd opgestuurd voor onderzoek?
Bij de minste of geringste twijfel over de aard van de te verwijderen plek op de huid, zal deze worden opgestuurd voor microscopisch onderzoek door de patholoog. Dat is namelijk de enige methode om met zekerheid een uitspraak te kunnen doen over de aard (goedaardig of kwaadaardig) van het weefsel.
-
Hoe lang duurt het herstel na de operatie?
Het herstel van de operatie is kort. De meeste mensen kunnen zo nodig dezelfde dag nog weer werkzaamheden hervatten. In zeldzame gevallen voelen mensen zich na een verdoving niet helemaal fit. Dit gevoel verdwijnt in de loop van de dag.
Het advies is om 1 week lang geen zware fysieke inspanning te leveren, die spanning op de wond zou kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan verhuiswerkzaamheden of een contactsport. Als na 5 tot 7 dagen de hechtingen zijn verwijderd, is er geen enkele beperking wat betreft lichamelijke inspanningen.
-
Wat zijn de risico's?
Ondanks secure voorbereiding en veiligheidsmaatregelen is er geen garantie op een ongestoord verloop of op de resultaten. Complicaties, die gelukkig maar weinig voorkomen, zijn bloeduitstorting, infectie, wijken van de wond, verminderd gevoel of gevoelloze huid rond het litteken, een breed litteken of een tegenvallend cosmetisch resultaat. In zeldzame gevallen kan de plek die verwijderd is terugkomen, waardoor een nieuwe operatie nodig kan zijn.
-
Hoe lang duurt litteken herstel?
Het litteken rijpt uit in de periode van tenminste 1 jaar.
-
Is littekenbehandeling nodig?
* Vanaf het moment dat de hechtingen zijn verwijderd, mag u het litteken behandelen. Meestal is dit 1 week na de operatie het geval. Dr. Melenhorst raadt aan om het litteken soepel te masseren met vaseline. Andere varianten van littekenzalf, crème, olie of littekenpleisters zijn meestal niet effectiever dan vaseline. Een uitzondering is de siliconenpleister voor mensen die bekend zijn met overmatige littekenvorming. Dr. Melenhorst kan u hierover adviseren.
* Het is belangrijk om het litteken, zolang het rood is, niet bloot te stellen aan de zon of zonnebank, tenzij u het beschermt met een pleister of hoge factor zonnebrandcrème.