Veelgestelde vragen over de Botox® behandeling
-
Mag iedereen Botox® gebruiken?
Er zijn bepaalde situaties of aandoeningen, waarbij u geen Botox® mag gebruiken. Zo zijn zwangerschap, het geven van borstvoeding of het hebben van een spierziekte (zoals Mysthenia Gravis of het Eaton Lambert Syndroom) redenen om geen Botox® toe te passen.
Wanneer u koorts heeft of zich ziek voelt, kunt u zich ook niet met Botox® laten behandelen. Indien er een ontsteking of irritatie in het te behandelen gebied aanwezig is, dan moet een behandeling met Botox® worden uitgesteld. Indien u in het verleden bent behandeld met een permanente filler in het met Botox® te behandelen gebied, dan zal dr. Melenhorst u meestal niet met Botox® kunnen behandelen.
-
Wat zijn complicaties van de behandeling?
* Het risico op complicaties na een behandeling met Botox® is minimaal. Af en toe is er sprake van een reactieve zwelling, roodheid, jeuk of pijn op de plaats van injectie, maar meestal verdwijnt dit in de uren na de ingreep. Soms treedt er een kleine bloeduitstorting op, en deze verdwijnt spontaan in 1 à 2 weken. Alleen in zeldzame gevallen kan er een infectie optreden.
* Een vervelende, maar gelukkig zeldzame complicatie van een Botox® behandeling, is een overmatig of ongewenst behandeleffect.
Een overmatig behandeleffect is bijvoorbeeld het compleet remmen van de activteit van de voorhoofdspier, waardoor er geen enkele mimiek meer mogelijk is met deze spier. Het is meestal gewenst om wel nog gedeeltelijke spieractiviteit te behouden.
Een ongewenst behandeleffect is het onbedoeld remmen van de activiteit van een spier, die vlakbij een te behandelen spier ligt, zoals bijvoorbeeld de hefspier van het bovenooglid. In zeldzame gevallen resulteert een Botox® behandeling van de voorhoofdspier ook in een verminderde functie van deze ooglidhefspier (de levator palpebrae). Een hangend ooglid is dan het gevolg.
Gelukkig is de werking van de Botox® altijd tijdelijk en komt de normale functie in de loop van weken tot maanden weer terug.
-
Hoe lang moet ik herstellen na de behandeling?
De hersteltijd is minimaal. U kunt desgewenst meteen activiteiten ondernemen. Alleen intensief sporten of saunabezoek wordt de eerste dag na behandeling ontraden, evenals bindweefselbehandeling de eerste twee weken na behandeling.
-
Is koelen van de behandelgebieden raadzaam?
Alleen als u dit zelf als prettig ervaart. Dr. Melenhorst heeft veel onderzoek gedaan naar de effecten van koelen, onder andere na ooglidcorrecties, en daaruit blijkt geen duidelijk effect van koelen op het resultaat.
-
Krijg ik littekens door de behandeling?
Nee. Door het gebruik van een ultradun injectienaaldje zult u geen zichtbaar litteken krijgen.
-
Hoe lang blijft het resultaat goed?
Het resultaat houdt drie tot zes maanden aan. Behandelingen met Botox® kunnen veilig worden herhaald.
-
Wat kan ik zelf doen om het beste resultaat te bereiken?
De botox® doet het werk zonder dat u hiervoor iets hoeft te doen. Wel kunt u bijdragen aan een optimale conditie van uw huid, want dit bepaalt mede uw uitstraling. Bescherm uw huid tegen de zon, rook niet, en houdt uw huid soepel door gezichtsverzorgende crème.